Bosna Hersek Eski Cumhurbaşkanı Silajdzic Gaziantep'te

SILAJDZİC: TÜRKİYE TARİHİ DÖNEMEÇTEN GEÇİYOR

Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin (HKÜ) ‘Bahar Dönemi Misafir Öğretim Üyesi’ olarak Gaziantep'e gelen eski Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silajdzic, “Türkiye tarihi bir dönemeçten geçiyor. Çevresinde gelişen olaylara sırtını çevirmiyor” dedi.

Silajdzic, onuruna Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey bir kahvaltı düzenledi. Batalhöyük Kafe'de gerçekleştirilen kahvaltıya Silajdzic'in yanı sıra, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, HKÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Edibe Sözen, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan ve basın mensupları katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, kahvaltıda Silajdzic'e gelişen ve yenilenen Gaziantep hakkında sunum yaptı. Güzelbey, kentin, sanayi ve ticaretin yanında, kültür, sanat ve tarih yönü ile de ön plana çıktığını söyledi. Çok büyük oranda göç almasına rağmen birçok projeleri hayata geçiren kentin, aynı zamanda modern bir kent hüviyetine de kavuştuğunu anlatan Güzelbey, Gaziantep’in gelecekte daha önemli bir kent kimliğine kavuşacağını dile getirdi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özdemir ise, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silajdzic'in 1 hafta boyunca kendileri ve öğrencileri ile birlikte olacaklarını kaydetti. Silajdzic için çeşitli etkinlikler hazırladıklarını belirten Özdemir, "Silajdzic'e hem Gaziantep'i, hem de bölgemizi kendisine tanıtma imkanımız olacak" dedi.

Bosna-Hersek Eski Cumhurbaşkanı Silajdzic ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarihi bir dönemeçten geçtiğini vurguladı. Türkiye'nin tarihini dışarıdan birisi olarak daha iyi gözlemlediğini ifade eden Silajdzic, “Ben kendimi Gaziantep'te yabancı hissetmedim. Sizlerin de Türkiye'den Saray Bosna'ya gelmeniz durumunda yabancı hissetmeyeceğinizi biliyorum. Türkiye'nin yanı başında Suriye'de yaşanan olaylar çok kötü oldu. Buna Türkiye sırt çevirmedi. Türk halkının misafirperverliği takdire şayandır. Suriye'den gelen insanlar kendilerini sığınmacı ya da mülteci gibi kelimelerle anlatıyorlar. Ancak Türkiye'de hiç kimsenin bu ismi bunlara vermediği dikkatimden kaçmadı. Buraya gelen tüm insanlara misafir diyorsunuz. Bu da sizin onlara bakış açınızı ve zihniyetinizi en iyi şekilde ortaya koyuyor. Türkiye bu anlamda gerek halkıyla, gerekse devletiyle insanlık adına olabilecek en iyi imkanları sunuyor. Herkes elinden gelen yardımı yapıyor" diye konuştu. Kahvaltının sonunda Başkan Güzelbey, Silajdzic'e hediye verdi.

Bosna-Hersek Eski Cumhurbaşkanı Silajdzic, daha sonra Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Kanal 24’te yayınlanan Moderatör’ün ardından ‘Silajdzic Özel’ programının canlı yayın konuğu oldu. Canlı yayının ardından Silajdzic ve beraberindeki heyet, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin’in düzenlediği öğle yemeğine katıldı.