HKÜ Rektörü Özdemir’den geniş çaplı yükseköğretim önerisi

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Suriyeli sığınmacıların tartışıldığı toplantıda, “Yüksek öğretimimizi yapılandırırken sadece Misak-ı Milli sınırlarıyla kendimizi sınırlamamalıyız. Bölgemizdeki bu potansiyeli de dikkate alıp bir an önce hem yükseköğrenimle ilgili reformları yapmamız, hem de tedbir almamız lazım. Sadece bölgedeki üniversiteler değil, Türkiye’deki tüm üniversiteler elini taşın altına koymalı” dedi. Prof. Dr. Özdemir, Şehitkamil Kültür Merkezi'nde UNESCO Türkiye komisyonu yetkililerinin katılımıyla düzenlenen ‘Yuvarlak Masa Toplantısı’nda dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

İNSAN TRAJEDİLERİ YAŞANIYOR

Bölgedeki Suriyeli sığınmacıların misafir edildiği çadır kampları 5 kez ziyaret ettiğini kaydeden Prof.Dr.Özdemir şunları söyledi: “Burada edindiğimiz izlenimleri Ankara’daki bürokratlara ilettim. Burada elini taşın altına koyan insanların yanında olmak istedik. AFAD’ın, valilerimizin, kaymakamlarımızın ne yaptığını gördük. Bazen kampların olduğu yerdeki kaymakamlarımızın insan psikolojisi olarak çok zorlandıklarına da tanık oldum. Çünkü her gün bir çok insan trajedileriyle karşı karşıya geliyorlar. Biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yaptık ve öncelikle öğrencilerimizi bilgilendirdik. Bu sadece devletimizin yapacağı bir şey değil. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız Toplumsal duyarlılık projelerimiz ve öğrenci kulüplerimiz organize oldular. Biz yeni bir üniversiteyiz. 1400 öğrencimiz var ama, öğrencilerimiz bu konuda çok güzel işler yaptılar. 2 tane Suriyeli hocalarımızı görevlendirdik. Bir tanesi kamplarda çalışıyor.”

GÖÇMEN PSİKOLOJİSİNİ İYİ KAVRAMALIYIZ

Rektör Özdemir şöyle sürdürdü: “Sadece bölgedeki üniversiteler değil, Türkiye’deki tüm üniversiteler elini taşın altına koymalı. Bütün üniversitelerin sosyal bilimlerindeki hocaları öncelikle bu kamplardaki insanların trajedilerini görmesi lazım. Sık sık bazılarının ‘Biz bunlara yemek, aş, su veriyoruz. Daha bunlar ne istiyor, niye kavga ediyorlar?’ dediğini duyuyoruz. Öncelikle göçmen insan psikolojisini çok iyi kavramamız gerekiyor. İnsan sadece karnı doyunca tatmin olacak bir varlık değil. Geçmişinden endişe ettiği gibi geleceğinden de endişe ediyor. Bundan dolayı bu insanları anlamamız lazım. Bu yüzden sosyal bilimlerin bize sunduğu tüm enstrümanları kullanmamız lazım ve şu anda bir yük gibi görünen bu durumu bir fırsata dönüştürebiliriz. Bunun için bizim bir altyapımız var. Bu konuda UNESCO ile yeni bir adım atıyoruz. İnşallah bu çerçevede ülkemiz ve insanlık için örnek bir çalışmayı sonuçlandırırız diye temenni ediyorum.”
Toplantıya UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Zirve Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Töremen, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

UNESCO YETKİLİLERİ HKÜ’YE HAYRAN KALDI

Düzenlenen toplantının ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof.Dr. Servet Özdemir, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özdemir'I makamında ziyaret etti. Oğuz ve Özdemir, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ni çok iyi bulduklarını belirterek çalışmalarından dolayı Rektör Özdemir’I tebrik etti. Rektör Özdemir de, Oğuz’a hediye takdim etti.