HKÜ'de Down Sendromu Semineri

31 Ekim 2014 tarihinde Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkez’inde; Down Sendromu Derneği (DSD) ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü işbirliğiyle düzenlenen “Gaziantep Down Sendromu Semineri” gerçekleştirildi.

HKÜ Kongre ve Kültür Merkez’inde gerçekleşen Seminer’e, Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Sn. Fulya Ekmen, HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Araş. Gör. Sn. Tuğba Kaplan ve HKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Yrd.Doç.Dr. Sn. Ş.Senem Başgül  konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin Açılış Konuşmasını; Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sn. Prof.Dr. M. Hanifi Aslan gerçekleştirdi.

HKÜ Rektör Yardımcısı Sn. Prof. Dr. M. Hanifi Aslan, “Değerli arkadaşlar, Üniversite olmanın bazı ilkeleri var. Hasan Kalyoncu Üniversitesi; sadece Eğitim-Öğretime odaklanan değil, aynı zaman araştırmaya ve özellikle de araştırmalarının ve bilimsel faaliyetlerinin sonuçlarını toplumla paylaşmaya, toplumun hizmetine sunmaya ve toplumla bütünleşmeye kendini adamış bir Üniversite. Tam anlamıyla 3. kuşak üniversitesi. Çok değerli bilim insanlarının Üniversitemize gelip sunumlar yapmasını ve bildiriler sunmasını çok önemsiyoruz. Bugün bunlara bir yenisini daha ekliyoruz. Değerli insanları burada ağırlamaktan büyük bir onur ve zevk duyuyoruz” dedi.

Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Sn. Fulya Ekmen Hasan Kalyoncu Üniversitesinde

Yapılan Açılış Konuşmalarının ardından, Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Sn. Fulya Ekmen; “Tüm dünyada 5.8 milyonun üzerinde Down Sendromlu insan yaşamaktadır. Ülkemizde günde ortalama 1 ila 2 Down Sendromlu bebek dünyaya geliyor. Kısaca Down Sendromlu olmak demek; sahip olduğunuz hakları kullanabilmek için başkalarını ikna etmeniz, hayatınızın her aşamasında ailenizle birlikte çetin bir mücadale içinde olmanız demektir” dedi.

HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Tuğba Kaplan ise; “Pek çok bebeğin özellikle hayatlarının ilk aylarında, araştırmacıların ellerinde ikiye katlandıkları ve uzuvlarının gevşekçe sarktığı gözlenir. Çocuklarda bahsettiğimiz genel bir gevşeklik, yani Hipotonus durumu, oturma kalitesinin bozulmasına yol açar. Dengeyi sağlayacak yeterli kas aktivitesi olmadığından genellikle çocuk kalçaları genişçe açılmış ve dizleri uzatılmıştır. Yüzüstü yatan bir çocuğun başını dik tutamaması oturma evresinde de karşımıza çıkar. Ailelerin erken dönemde bilinçlendirilmesi gerekir. Erken dönemde aileye verilmesi gereken eğitimleri sıralayacak olursak; pozisyonlamalar, baş konrolü, dönme, oturma, emekleme ve yürüyümedir” dedi.

HKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Yrd.Doç.Dr. Sn. Ş.Senem Başgül ise; “Yapılan çalışmalar zihinsel engelli çocuklar için bağlanma figürünün, normal çocuklardan daha önemli olduğunu göstermiştir. Çünkü bu çocukların stresle baş etmesini kolaylaştıracak olan, bağlanma figürü ile kurduğu ilişkidir. Yaşamın erken dönemlerinden itibaren çevreyle olan etkileşim sonucu bağlanma gelişmektedir (Bağlanma = Güvenli bir üs). Bir çocuk ancak güvenli bir üs varlığında çevresini keşfe çıkar. Sağlıklı iletişim için sağlıklı bağlanma süreci gereklidir” dedi.

Günün anısına Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sn. Prof. Dr. M. Hanifi Aslan, Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Sn. Fulya Ekmen’e plaket takdim etti. Seminer, öğrenciler ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirilerek sona erdi.