İnsansız Hava Araçlarının Uçuş Kontrol Sistemi HKÜ'den

TÜBİTAK 1003 – Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mühendislik Fakültesi (MF) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez ABDUL HAFEZ yürütücülüğündeki HKÜ Proje Ekibi, “İnsansız Hava Araçları İçin Otomatik Uçuş Kontrol Sistemleri Geliştirilmesine Yönelik Araştırmalar”da ilk aşamayı geçerek büyük bir başarıya imza attı.

Her geçen yıl daha da büyüyerek gelişmesini sürdüren Hasan Kalyoncu Üniversitesi; yurtiçi-yurtdışında gösterdiği büyük başarıların yanında, akademik çalışmalar ve akademisyenleriyle de başarılarına başarı eklemeye devam ediyor.

HKÜ’de Öğretim Üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez ABDUL HAFEZ ile ekibinin, yoğun çalışma ve çabanın sonucu hazırlayarak başvurusunu yaptıkları proje, “İnsansız Hava Araçları İçin Otomatik Uçuş Kontrol Sistemleri Geliştirilmesine Yönelik Araştırmalar”da ikinci aşamaya geçmeyi başardı.

“İnsansız Hava Aracı (İHA) platformlarının yurtiçinde ve yurtdışında sivil ve askeri alanda kullanımları gün geçtikçe artmakta ve kritik bir teknoloji haline gelmektedir” diyen Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez ABDUL HAFEZ; “İHA’lar dünyada; ABD, Japonya, AB ülkeleri, İsrail, Rusya ve Çin gibi ülkelerde çok çeşitli askeri ve sivil uygulamalar için tasarlanmakta, üretilmekte ve kullanılmaktadır. Askeri ve sivil ihtiyaçların tetiklemesi ile ülkemizde de İHA’lar konusunda tasarım, üretim, araştırma geliştirme faaliyetleri son 10 yılda ivme kazanmıştır. İHA konusunda ciddi bir yetişmiş insan gücü potansiyeli oluşmakta ve ülkemiz yakın gelecekte İHA tasarım ve üretimi açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bu durum, İHA’lar için otomatik uçuş kontrol sistemlerinin tasarım ve geliştirilmesine yönelik AR-GE faaliyetlerine ihtiyaç bulunduğunu ve bu ihtiyacın giderek daha da artacağını göstermektedir. Bu ihtiyaca binaen önerilen projenin amacı, GPS imkanının olmadığı durumlarda navigasyon amaçlı donanım ve yazılım bileşenleri ile İHA uçuş kontrol sistemlerine yönelik öğrenme, yapay zeka, istatistiksel metotlar içeren akıllı kontrol yazılımları geliştirilmesidir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez ABDUL HAFEZ yürütücülüğündeki proje ekibi ikinci aşama başvuruları için çalışmalarını sürdürmekte ve bunun yanı sıra yeni projeler de üretmekte. Yrd. Doç. Dr. Abdul Hafez ABDUL HAFEZ’i ve yürütücülüğündeki HKÜ Proje Ekibini tebrik ederek başarılarının devamını dileriz.