Küçük Kalpler HKÜ'de Attı

Küçük Kalpler Projesi Protokol İmza Töreni, T.C. Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kongre ve Kültür Merkezinde (KKM) gerçekleşti. Törende Proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verilerek ve Projenin Gaziantep ayağı uygulamalarına ilişkin işbirliği Protokolleri imzalandı.

Çocuklarda kalp rahatsızlıklarının erken tanı ve tedavisinin yapılması yoluyla sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlayan “Küçük Kalpler Projesi” Gaziantep’te başladı. Proje; T.C. Kalkınma Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Kalp Vakfı, Philips Türkiye, GAP Bölgesi kapsamında bulunan illerin valilikleri ve üniversiteler tarafından yürütülecek.

Projenin Protokol İmza Töreni; T.C. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban ve Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer’in katılımıyla Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kongre ve Kültür Merkezinde (KKM) gerçekleşti.

“Küçük Kalpler Projesi” Tanıtım ve İmza Töreninde konuşma yapan T.C. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz; “Öncelikle böylesine anlamlı bir etkinlikle bir araya gelmekten dolayı duyduğum memnuniyeti belirterek konuşmama başlamak isterim. Çocuklarımızın sağlığı ve mutluluğu adına Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığı’nın; Türk Kalp Vakfı’nın teknik ve Türk Philips A.Ş. Genel Müdürlüğünün finansman desteğiyle gerçekleştireceği  “Küçük Kalpler Projesi”nin hayata geçirilmesinde öncü olan tüm kurumlara şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Bugün imzalayacağımız Protokolle Gaziantep Valiliğinin ve Gaziantep Üniversitesinin işbirliğiyle Projenin Gaziantep uygulamasını başlatmak üzere kalp tarama çalışmasını başlatacağız. 2015-2020 döneminde GAP kapsamında bulunan 9 ilde uygulanacak projede hedef her ilde 20 bin olmak üzere, 5 yılda 180 bin ilkokul öğrencisinin kalp taramasından geçirilmesidir.

Avrupa ülkeleri içinde genç nüfusta kalp damar hastalığının en sık görüldüğü ülke Türkiye'dir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık % 40’ı çocuklardan oluşmaktadır. Doğumsal kalp hastalıkları çocukların yaşadığı önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Yılda ortalama 13 bin – 14 bin çocuk doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya gelmekte olup, tedavi şansını elde edememekte ve bunun sonucunda yaşamını yitirmekte veya kronik kalp hastası olarak yaşamına devam etmektedir” dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz; “Küçük Kalpler Projesi Tanıtım ve İmza Törenine hoş geldiniz, şeref verdiniz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak böylesine önemli bir sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yapmaktan onur duymaktayız. Gaziantep’ten başlaması çok anlamlıdır. Yenilikçi ve girişimci üniversite olarak Gaziantep, GAP ve tüm Türkiye’nin kalkınmasında milletimiz ve devletimiz için çalışmaya hazırız” dedi.

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil; “Küçük Kalpler Projesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için son derece önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugün burada bulunan herkes için, kalkınma ve çocuklar için, yaşanabilir bir dünya hedefi için; kamu, sivil toplum ve özel sektör biraraya geldi. Proje sayesinde; ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın kalp sağlıklarını erken tanı ve tedavi ile korumayı hedefliyoruz” dedi.

Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer; “Doğumsal kalp hastalıkları çocukların yaşadığı önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Türkiye’de yılda ortalama 13–14 bin çocuk doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geliyor. Bu çocuklara her zaman tedavi şansı bulunamıyor. Bu proje ile bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Proje kapsamında; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta toplam 180 bin çocuğa kalp sağlığı taraması yapılacaktır” dedi.

Projenin ortaklarından Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban ise; “Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yılda 150 bin civarında ölüm yaşandığını belirterek, “Ülkemizde yaklaşık 2 milyon 800 bin kalp hastası bulunmakta ve yılda ortalama 250 bin kişi kalp-damar hastalıklarına yakalanmakta olup yaklaşık 150 bin kişi yaşamını yitirmektedir. Toplam ölümlerin % 40’ını kalp damar hastalıkları teşkil etmektedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 40’ını çocukların oluşturması da Projenin çıkış noktası oldu” dedi.

Yapılan Protokol konuşmalarının ardından yetkililer, daha sonra Gaziantep Pakize Kemal Öğücü İlkokulu’nda gerçekleşen taramaya katıldı.