Psikolojinin Gündemi HKÜ'de Belirlendi.

HKÜ’DE ‘PSİKOLOJİ GÜNDEMİ 2’ SEMPOZYUMUNDA ‘ÇOCUK VE ERGENLERDE DEPRESYON“NE BİLMELİYİZ? NE YAPMALIYIZ?” ELE ALINDI

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ‘Psikoloji Gündemi 2’ Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Gaziantep ve çevre illerden psikologlar, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin katıldığı sempozyumda ‘Çocuk ve ergenlerde depresyon”  tüm detaylarıyla ele alındı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün organize ettiği ‘Psikoloji Gündemi-2’ sempozyumuna İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, HKÜ Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz, HKÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Songül Kalyoncu, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hanifi Aslan, akademisyenler, Gaziantep ve çevre illerden psikologlar, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler katıldı.

“Şehrimize yeni bir soluk gelmiştir”

Sempozyum da konuşan HKÜ Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz, “ Katılımcı profilindeki çeşitlilik, yoğun katılımcı sayısı ve doyurucu bilimsel içeriği ile “ Çocuk ve Ergenlerde Depresyon” temalı bu etkinlikle şehrimize yeni bir soluk gelmiştir. Son yıllarda her yerde duymaya alıştığımız depresyon ne yazık ki modern çağın en yaygın psikolojik sorunlarından biridir. Daha çok yetişkinlerin yaşadığı psikolojik bir rahatsızlık olarak duymaya alıştığımız depresyon aslında çocuk ve ergenlerde de sık görülen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır” dedi.

Yılmaz, ayrıca “Dünya Sağlık Örgütü, depresyonun fiziksel, duygusal, toplumsal ve ekonomik sorunlara yol açan hastalıklar arasında dördüncü sırada yer aldığını belirtmekte ve 2020 yılında dünyada ikinci sıraya yükseleceğini tahmin etmektedir. Bu nedenle çocuklarımızın ve gençlerimizin bu psikolojik sorununa önlem almak için erken girişimde bulunulması oldukça önemlidir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak çocuk ve ergenlerin duygusal, sosyal ve akademik gelişimlerini olumsuz etkileyen depresyon konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlediğimiz bu sempozyumun sizlere fayda sağlayacağına inancım tamdır” diye konuştu.

Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Belirtileri”

Sempozyumda konuşma yapan  Prof.Dr. Mücahit Öztürk; “Dünya sağlık örgütünün verilerine göre depresyon, görülme sıklığı açısından tüm hastalıklar içinde ilk sıralarda yer almaktadır. Erişkin dönemde bu kadar yaygın görülen bir hastalığın çocuk ve ergenlerde tanınırlığı konusunda hala büyük sorun vardır. Toplumda depresyon bir erişkin hastalığı olarak tanındığından, çocuk ve ergenlerde ya hiç görülmediği ya da çok az görüldüğü şeklinde bir kanaat oluşmuştur. Oysa depresyon gerek tek tek belirtilerin görülmesi gerekse hastalık bağlamında çocuk ve ergenler için de sorun teşkil etmektedir. Bu düşüncenin oluşmasındaki en temel yanlış, depresyonun yaşanan olumsuz ve kötü deneyimlere reaksiyon olarak geliştiği düşüncesidir. Hâlbuki depresyon yaşanmış olumsuz bir deneyim olmadan da gelişebilir” diye konuştu.

Çocuk ve Ergenlerde Depresyonun Tedavisi

Sempozyumda konuşma yapan Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar ise; Çocuk ve ergenlerdeki depresyonlar ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilirler. Antidepresan ilaçlar, ilaçla tedavide kullanılan başlıca ajanlardır. Depresyon tedavisinde kullanılan başlıca psikoterapi yaklaşımları ise bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi ve oyun terapileridir. Kullanılan Psikoterapi yöntemleri yaşa göre farklılıklar gösterir. 6 yaştan küçük çocukların psikoterapisin de oyun terapisi daha büyük çocuklar ve ergenlerde ise bilişsel davranışçı terapi tercih edilir. Gerek oyun terapisi gerekse aile terapisini uygularken de içerik olarak bilişsel davranışçı terapiden yararlanılabilir.

Türkçapar, ayrıca; “Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bilişsel kuram çocuğun rahatsızlık doğuran duygularının geniş ölçüde inançları tarafından belirlendiğini varsayar. Gerçekçi ve uygun olmayan çeşitli düşünceler ve inançlar aynen yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kızgınlık, depresyon ve anksiyete oluşturabilir” diye devam etti.

Depresyonda Anne Baba Rehberliği”

Yrd.Doç.Dr. S. Senem Başgül’de “Depresyon çocuk ve gençlerde belirgin sıkıntıya neden olan, ders başarısında düşmeye yol açan, çevresiyle olan ilişkilerini bozan, daha önceden zevk aldığı aktivitelere karşı ilgisinde azalma ile seyreden ve intihar girişimi, sigara-alkol-madde kullanımı gibi ciddi sonuçlar doğurabilen, mutlaka tedavi edilmesi gereken, sık görülen bir ruhsal hastalıktır. Çocuklarda depresyon gelişiminde çevresel etkenler arasında anne babanın uygun olmayan tutumları olabilir. Anne babanın birbiriyle ve çocuklarıyla ilişkilerinde sorunlar, kalabalık ve sorunlu bir aile ortamı, çocuğun duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması, disiplin yöntemi olarak çocuğu örseleyici tutumlar, çocuğun öz güvenini azaltıcı eleştiriler, uygun olmayan ceza yöntemleri gibi birçok faktör çocuklarda depresyona neden olabilir.  Bu açıdan ele alacak olursak, anne babanın öncelikle çocuklarının depresyona girmemesi için ruh sağlığını koruyucu yaklaşımları çok önemlidir” dedi.

“Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Nedir? Nasıl Tanınır?”, “Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Tedavisi” , “Depresyonda Anne Baba Rehberliği”  konularının ele alındığı sempozyum, katılım belgelerinin verilmesiyle sona ermiştir.

Program Kitapçığı için tıklayınız…