Rektör Yılmaz Şanlıurfa'da Öğrencilerle Buluştu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), “Eğitimin Hayat Boyu Seninle” sloganı ile Türkiye’nin birçok ilinde doğru meslek seçimleri, sınav kaygıları gibi konularda,öğrencilerin gelişimleri için düzenlediği seminerlerine bir yenisini daha ekleyerek, Şanlıurfa’da öğrencilerle buluştu.

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Konferans Salonunda 2 farklı oturumda binlerce üniversite adayı öğrencinin katılımı ile gerçekleşen seminer, büyük ilgi gördü. Seminere HKÜ’den Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve HKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR)Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Eşici katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Eşici ilk olarak sunumlarına başlayarak öğrencilere, sınav kaygısı ve kaygının boyutları hakkında geniş çaplı bilgiler verdi. Kaygının unsurları ve boyutu ile ilgili öğrencilere, yaklaşan YGS öncesi önemli tüyolar verdi. Özellikle öğrencilere zamanlarını iyi kullanmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Hasan Eşici: “Zaman sizler için en önemli kavramlardan biridir. Eğer bu sınav koşusunda zamanınızı iyi değerlendirirseniz ve etkili kullanırsanız başaran sizler olacaksınız. Sınav günü ve saati gelince o sınavda olduğunuz an çok önemlidir. Daha önce sınav sorularını çok iyi yapıyor da olsanız, sınav bittikten sora da o sorulara tekrar baktığınızda hepsini çözebilseniz bile, sınav anındaki zaman dilimini iyi değerlendirmediğiniz sürece bu size hiçbir anlam ifade etmeyecektir ve bir işe yaramayacaktır.

Önemli olan sınavda sakin olmanız ve sorulara odaklanmanızdır. Çok önemli olan bir konu daha var ki; bu sınavı gerçekten istemeniz. Eğer sınavdan önce ben ‘bu sınavı yapamayacağım, olmuyor’ gibi ruh hallerine girerseniz bu sizi sınav anı ciddi anlamda olumsuzetkileyeceği gibi, gerçekten çok iyi bildiğiniz soruları dahi yanlış yapmanıza sebebiyet verebilir. Bu sınavı kazanmayı gerçekten istiyorum ve elimden geleni yapacağım diyerek daima kendinizi bu sınava karşı hazır hale getirin. Ayrıca unutmayın ki bu sınavı kazanamasanız bile bu dünyanın sonu değil. Eğer sınavı kazanamasanız bu sınavdan bir ders çıkarıp, eksik yönlerinizi saptayıp, bir yıl sonra bu sınava daha iyi hazırlanıp daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz” diyerek öğrencilere önemli bilgiler verdi.

“Mesleğin Kendisinden Çok, Sizin O Meslekle Ne Kadar Uyuştuğunuz Önemli”

Eşici’nin ardından öğrencilere seslenen; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, öğrencilere tercih yaparken dikkat etmeleri gereken hususları belirterek, nelere dikkat etmeleri gerektiğini şu sözleriyle ifade etti: “Çok değerli gençler; bir kariyer toplantısı yapıyoruz. Bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle kendi karakterinizi çok iyi tanıyor olmanız gerekiyor. Burada rehberlik öğretmenleri size fayda sağlayacaktır. Ama önce kendinizi bir gözden geçirmeniz gerekiyor. Hangi meslekte hangi kariyer planında mutlu olacaksınız bunu bilmeniz lazım. Devamlı birtakım klişe meslekler üzerinde duruluyor. ‘Evet bunlar önemli ama gerçekten bu bölümleri istiyor muyuz?’ diye düşünün daha sonra tercih yapınız. Eğer bir meslek seçecekseniz, mesleğin kendisinden çok sizin o meslekle ne kadar uyuştuğunuz önemli. Benim en büyük tavsiyem önce mesleği iyi seçmek ondan sonra üniversite tercihi yapmak gerekir.

3. nesil üniversiteler var, siz gençler bu üniversiteleri iyi takip etmeniz gerekir. Bir üniversite çok köklü bir üniversite olabilir ama yeni nesil üniversite değilse, sizin istediğiniz eğitimi verme şansı olmayabilir. Artık yeni nesil üniversitelerde daha pro-aktif bir eğitim var. Pro-aktif eğitim ne demek; bir şey yapmaya karar verdiğinizde ona önceden aksiyon göstermek…

Üniversitelerin 3 temel görevi var, bunları mutlaka incelemeniz lazım. Birincisi eğitim ve öğretimi çok iyi yapması ki, genellikle çok üniversite bunu çok iyi yapar ama diğer noktalara dikkat etmez. Önemli olan diğer maddeler ise bir üniversitenin, araştırmacı ve gelişimci bir nesli yetiştirmesinin gerekliliğidir. HKÜ sizin üniversiteniz,biz her zaman sizlere gelemesekte siz istediğiniz zaman gelebilirsiniz. Ayrıca üniversitemiz çok iddialıdır. Bölgenin ilk vakıf üniversitesi ve İstanbul’daki birçok üniversiteden daha başarılıdır” diyerek üniversite adaylarına mesleki yaşamlarında ve tercihlerinde yararlı olabilecek bilgiler verdi.