Son Günlerde Yaşanan Olaylara Akademik Bakış

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser Gaziantep’e yapılan hain terör saldırısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

HKÜ Öğretim Üyesi Keser, son günlerde artan terör olaylarını değerlendirerek, Gaziantep’e yapılan terör saldırısı hakkında önemli tespitlerde bulundu. Keser tespitlerini şu ifadelerle anlattı: “Gaziantep sosyal yapısıyla, kültürel durumuyla ve ekonomik yapısıyla öncelikle bölgenin can damarı. Bölge ekonomisinin ve sanayisinin ekonomik motoru diyebiliriz. Dolayısıyla, bölgenin genel anlamda bütün bu saydığımız katmanlarına eğer bir dokunuş yapmak istiyorsanız, öncelikle o motoru durdurmamız lazım. Gaziantep bu anlamda tesadüfen seçilmiş bir hedef değil. Gaziantep; yaşayan nüfusuyla, 4 üniversitesiyle, gelişmiş sanayisiyle, yarattığı iş imkanlarıyla ve ev sahipliği yaptığı Suriyeli misafirlerimizle çok canlı ve ekonominin de tam anlamıyla bir motoru. Gaziantep’e yapılan terör saldırısı tesadüfen seçilmiş bir hedef değil. Buraya yapılacak bir eylemin getireceği ses, sadece Antep’i değil, öncelikle Antep merkezinde bölgeyi ve kaçınılmaz olarak Türkiye’yi etkileyecektir” dedi.

Terör örgütlerinin neden Türkiye’yi hedef aldığı hakkında da açıklama yapan Keser; “Türkiye dışında zaman zaman Avrupa’nın şehir merkezinde eylem yaptığını görüyoruz ama Türkiye’de son zamanlarda yaşanan; Ankara, Bursa, Soma, Diyarbakır ve Gaziantep’te yapılan terör eylemleri yoğunlaştı. Terör örgütlerinin eylemleri açısından baktığımızda birincisi uygulanabilir olması. Kilis’te ki olaylarda, bombaları dışarıdan attığı için uygulanabilirlik açısından Kilis’i seçiyor. Diğer illerimize baktığımızda ise, terör örgütleri (DAEŞ, PKK, PYD) birbirlerinden çok kolay öğrenebilen ve birbirlerini taklit edebilen örgütler. Türkiye’de her kesimi ve her katmanı hedef seçtiğini görüyoruz (resmi kurumlara, ibadet haneler). Karşımızda, Türkiye’yi ve Türk insanını tüm katmanlarıyla, sınıflarıyla dışlamış veya kendisinden görmeyen örgüt yapıları var.

İkinci olarak terör örgütlerinin eylemleri açısından baktığımızda ise, kolay ses getirebilecek yerleri seçmeye çalışıyor. Toplu bulunan yerleri ve özel günleri seçerek, insanların daha çok olduğu yerleri tercih ediyor. Dolayısıyla Antep’te yaptığı bir eylemin yansıması, diğer illerde de hissedilecek. Terör örgütlerinin eylemlerinin birinci hedefi ebette ki medyaya çıkabilmek, halka ulaşabilmek ve ses getirmektir. Dolayısıyla ses getirebilmek adına bu günleri ve bu yerleri seçiyor diyebiliriz” dedi.