Corona (Korona) Virüsü Kamuoyu Duyurusu

Çin’de ortaya çıkan ve son verilere göre 427 kişinin ölümüyle sonuçlanan Korona virüsü salgını ile ilgili 34 ülkeden 131 uluslararası öğrencisi bulunan Hasan Kalyoncu Üniversitesinin, kamuoyuna duyurusudur.

Corona (Korona) Virüsü Hakkında:

Corona virüsü genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Corona (Korona) virüsünün bulguları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, bazen baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler risk gurubundadır. Riskli kişiler diğer virüsle bulaşan hastalıklarda olduğu gibi ileri yaş grubu, gebeler, çocuklar, kanser hastaları, kronik hastalığı olan bireylerdir.

Corona Virüsünden korunma ve bireyde alınacak önlemler:

Korunmada öncelikle bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini düşürmemek için alınabilecek genel önlemler; sağlıklı beslenme, kaliteli uyku (en az 7-8 saat), stresten uzak durma, egzersiz yapmak ve kişisel hijyen devamlılığının sağlanması olarak sıralanabilir. Bu bağlamda en vazgeçilmez olan el hijyenidir. Eller sıklıkla yıkanmalıdır. Dışardan eve, ofise, kapalı ortama girildiğinde eller yıkanmalıdır. El yıkanmadan ağıza, buruna, gözlere, yiyeceklere ve kişilerle temas (tokalaşma) yapılmamalıdır. Tuvalet öncesi ve sonrasında ellerin yıkanması yine çok önemli bir gerekliliktir.

Besin hijyeninde özellikle çiğ sebze (örneğin salatalık, marul, domates) ve meyvelerin hazırlanmasında ve tüketilmesinde eller mutlaka yıkanmalıdır.

El yıkama süresi en az 20 saniye ya da 20’ye kadar sayarak yapılmalıdır. El yıkamada parmak araları, diğer elin parmaklarıyla ovularak yıkanmalıdır. El bileklerini de yıkamak son derece önemlidir. Sadece ellerin yıkanmasının bulaşıcı hastalıklardan korunmada %70 etkinliğinin olduğu araştırmalarda belirtilmektedir.

Korunmada diğer önemli bir önlem hasta kişilerle temasın kesilmesidir.

Ev / ofis ortamında alınacak önlemler:

Damlacık yoluyla bulaşma olduğu için aynı zamanda kapalı ortam hava kirliliğini önlemek için bulunulan ortam sıkça havalandırılmalıdır. Havanın soğuk olması nedeniyle çok sık açılmayan pencereler kapalı ortam hava kirliliğini artırmaktadır. Dolayısıyla özellikle evde sabah kalktıktan sonra akşam yatmadan önce, ofiste sabah ve öğlen havalandırma yapılmalıdır.

Kaynakta (hasta kişiler) alınacak önlemler;

Hastalığa ait belirtiler başladığında en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ve sağlam kişilerle temasın kesilmesi son derece önemlidir.

Risk grubundakiler, kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre bulunanlar, hastalarla temasta bulunan kişilerin maske ile korunması önerilebilir.